Vitpeppar av hög kvalitet, hel. Vitpeppar har en fyllig och varm, något stickande hetta. Vitpeppar passar bra i klassiska vita såser som béchamelsås, skarpsås och beurre blanc. Vitpeppar passar också bra i många asiatiska rätter._x000D_ Svart, grön och vit peppar kommer alla från Piper nigrum, sk. äta peppar från botaniska familjen Piperaceae, och skillnaden är bara när bären skördas. Grönpeppar är omogna bär som skördas först; svartpeppar skördas när bären fortfarande är något omogna, och vitpeppar skördas när bären är helt mogna. De rödgula helt mogna bären sänks ner i rinnande vattendrag för att fruktköttet skall lösas upp. För att odla vitpeppar krävs därför tillgång till rent, strömmande vatten. Efter en till två veckor tas pepparkornen upp och befrias från skal och fruktkött. När kärnorna torkas bleknar de till sin ljusa karakteristiska färg. Indonesien står för den största produktionen av vitpeppar och den som kommer från ön Bangka anses vara den finaste. Det är stora fördelar med att mala sin peppar själv med en kvarn. En nymalen krydda har en rikare, djupare smak. Pepparsmaken kommer från balansen mellan kärnans piperin och skalets eteriska oljor. När skalet krossas frigörs oljorna snabbt, därför smakar nymald peppar mer. Hela kryddor, som pepparkorn, bevarar också smaken bättre över tid än malda kryddor. Hela pepparkorn håller upp till tre år när de förvaras i en tätt sluten behållare. Använd därför gärna en kryddkvarn till din peppar för att få mer smak._x000D_ Peppar har odlats i Indien under många tusen år. Pepparn kom till Europa på 300-talet och blev snabbt populärt. På grund av de långa transporterna och att handelsmonopol bildades blev peppar en mycket dyr krydda, vilket gav upphov till uttryck som pepprade priser. Eftersom peppar var så värdefullt blev målet med många upptäcktsresor att hitta just peppar. Hittade man en krydda som liknade peppar (kryddpeppar) eller smakade starkt (chilipeppar och Sichuan-peppar) så gav man kryddan ett namn som innehöll peppar.